Je eigen leven

Wat je leert bij wiskunde, Nederlands, Engels en andere vakken, gebruik je meteen in de projecten. Zo leer je meteen waarvoor je al die dingen leert: om toe te passen in je eigen leven, nu en in de toekomst. De projecten hebben altijd te maken met een van de richtingen die je in de bovenbouw kunt kiezen, zodat je goed te weten komt met welke je verder wilt: Groen, Economie & Ondernemen, Techniek of Zorg & Welzijn.

Eureka!

Een van de eerste projecten is 'Eureka!' Ik heb het! Deze kreet gaat over de eindstreep van een ontdekkingstocht waarin je zoekt, nadenkt, struikelt, weer opstaat en aan het einde kun je zeggen: dit heb ik geleerd! De beroemde Griekse natuurkundige Archimedes riep 'Eureka!' toen hij in bad stapte en het water zag stijgen. In een lichtflits gaf dit hem de oplossing voor een probleem waar hij al nachtenlang niet van had geslapen.

Ontdekkingstocht

Met Eureka! gaan we op ontdekkingsreis door eigen stad, op zoek naar het belangrijkste wat een mens nodig heeft om in leven te blijven: voedsel en water. Hoe is dat geregeld in een grote stad als Rotterdam? In de stad zijn vele plekken waar je onderzoek kunt doen, zoals in stadstuinen, kwekerijen, restaurants en de waterzuivering.

Nieuwe vragen

Met je team ga je steeds nieuwe vragen bedenken, antwoorden zoeken, die dan weer nieuwe vragen opleveren. Zo kom je steeds meer te weten – totdat je daar een presentatie of werkstuk van kunt maken.

Vele vormen

Terwijl jullie aan het werk zijn, zullen er steeds momenten van reflectie zijn – op onze school neemt dit een belangrijke plek in. Reflectie betekent: kijken naar wat je leert en hoe je leert, zodat je dingen anders kunt gaan doen als het niet helemaal goed loopt.

Zo leer je in dit eerste project vier belangrijke stappen die in elk project (in vele vormen) terugkomen: 1 Vragen formuleren 2 Onderzoek 3 Presentatie (of verwerking) en 4 Reflectie. En het mooie is: bij elke stap leer je steeds beter samenwerken en communiceren.